Used coffee grind – Grow mushrooms on used coffee grind at home

HA NEM KOMPOSZTÁLJUK A KÁVÉZACCOT…MINI LASKAGOMBANEVELÉS A KONYHÁDBAN. 

Igértem, hogy bemutatom a laskagomba zacskó recepjét. A kávézacc és a lefőzött teafű levél kiváló komposztalapanyag és elég jól komposzálható a COMPOT komposztálóban és más beltéri és kültéri megoldásokban. (Nagyobb mennyiségben a gilisztakomposztálóba azért nem ajánlott a koffein tartalma és a ph értéke miatt).  Deha mégis valami újat próbálnál ki akkor ez egy érdekes otthoni saját készítésű projekt lehet, ami gyerekekkel és felnőttekkel is működik! Én karácsonyi ajándéknak adtam ilyen zacskókat a városlakó kávészerelmes barátaimnak.

Ez egy olyan mini gombazacskó, ami a konyhapultodon lehet és ebbe gyűjtöd a kávézaccodat amíg meg nem telik. Egy kávézacc komposztáló kis csomag. A gombák lebontják és gombatestet nevelnek rajta aminek a terményét te leszüretelheted és egy-egy étkezésnyi ételedet GAZDAGÍTHATOD a konyhapultodon nevelt gombával. EZ nem azt jelenti, hogy erről több étkezésnyi (több kilogramm) gombát tudsz szüretelni, de érdekes újrahasznosító projekt és közelebb kerülhetsz gombák csodálatos világához.  

A kávé a kőolaj után a második legjelentősebb árucikk a világon és a víz után a leggyakrabban fogyasztott folyadék. Becslések szerint évente 500 milliárd csésze kávé készül belőle világszerte.(https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/a-kave-szerepe-a-vilaggazdasagban.html

A kifőzött kávézacc ideális alapanyag a laska gombák számára, gazdag tápanyagokban, és már átesett egy nedvesítésen és egy részleges sterilizáláson ( aka lefőzted a kávéd). 

A gomba szerepe felbecsülhetetlen az ökoszisztémában, ahol fontossága elsősorban a felhalmozódott biomassza lebontásában nyilvánul meg. A gombák nélkül a felhalmozódott tápanyagok nem tudnának újra bekapcsolódni a körforgásba. Nemhiába tartották már az ókori egyiptomiak és rómaiak is istenek által küldött eledelnek.

A COMPOT csomagban található aktivátorban is más lebontó mikroorganizmusok mellett gombák és sugárgombák a legfontosabb lebontást segítők. 

ERRE LESZ SZÜKSÉGED:

 • Mokkában vagy kávégépben lefőzött nem forró kávézacc (filteres kávéfőzésből túl nedves a kávézacc és azzal nem működik) Ha sok kávézaccot szerzel a projektre fagyaszd le!

mokka zacc

 • Gombacsíra (Laskagombát ajánljuk. A laskagomba fajai nem válogatósak alapanyag típusban. Lehet olvasni, hogy cigicsikket is lebontják bizonyos körülmények között!)Beszerzéséről lejjebb.,

laskagomba csíra

 • Sterilizált, újrahasznált, régi kávészacskó vagy más ahhoz hasonló zacskó,

 • Sterilizálásoz gyógyszertári alkohol, Kanál, tű, tűz sterilizáláshoz

ELKÉSZÍTÉS FOLYAMATA:

 1. A készítés előtt mosd meg a kezed, mosd el alaposan a választott újrahasznosított zacskódat és fertőtlenítsd le a 70%os gyógyszertári alkohollal. Vár meg hogy megszáradjon.
 2.  Tegyél a zacskód aljára gombacsírát és 3-4 lefőzött mokkányi kávézaccot kezdésnek.  Rázd össze a zacskóban majd nyomd le az aljára, hogy minél kevesebb levegő legyen benne. Tárold a konyhapultodon amíg meg nem töltöd. Ha kávézóból kértél el nagyobb menyiségben akkor fagyaszd le a készítésig, mert különben megpenészedik és úgy már a penészgombák eledele lesz.  
 3. Az öngyújtó lángjával fertőtleníts egy tűt és 2-3 centiméterenként lyukaszd át a zacskódat.
 4. Hogy töltöd meg? Amikor kávézol, utána a már nem forró zaccot szórd a zacskódba a gombacsíra és zacckeverékedre. Ha a környezet ideális (20-22fokos konyhapult,nem napos hely), akkor a gombafonalak elkezdik a kávézaccot lebontani és gombafonalakkal ászőni a zacskó belsejét. Minden kávézáskor “megeteted” végülis.  Mindig zárd vissza és a  nyomkodd össze a zacckeveréket, hogy minél kevesebb levegő legyen a zacskódba. Ez azért fontos, hogy a laskagombafonalak könynebben terjedjenek terjedjenek el és ne más (penész)gombák kolonizálják a kávézaccodat. A laskagomba fehéres-sárga a penész kékes-zöld.
 5. Folytasd ezt addig, amíg a zacskód meg nem telik a kávézaccal. Amikor megtelik a zacskód és fehér lesz belül majdnem teljesen és kemény tapintású. Nemsokára előbújnak a kis laskafejek.  
 6. Vizsgáld meg a kis lyukakat itt fognak nőni a gombák. Egy nedvesebb(párásabb) és világos helyre tedd, ahol nagyjából 15-20°C van. Kerüld a közvetlen napfényt. 1-2 hét elteltével a laskagomba átbújik a lyukakon 
 7. Akkor szüreteld le, ha már fürtökben van a gomba és függőlegesen állnak a fejek. A második vagy harmadik betakarítás után nem fog több gomba teremni.
 8. Távolítsd el a letermett kávázaccod 80 százalékát, és tegyél friss kávézaccot a zacskóba. Indulhat a következő kör. (végtelenségig nem tudod újrahasználni, de még egyszer biztosan)

Laska gombacsírát az internetről rendelhetsz több gombásztól.

Budapesten a Boszorkánykörök Gombaiskola eseményein is kérhetsz adományért vagy akár készíthetsz ehhez hasonló zacskókat. A szombati eseményeken várunk szeretettel. https://www.facebook.com/gombafonalosszekot 

A Gombaiskolában egy otthoni Gombanevelő kerámiaedény készítésén is dolgoznak, ami nemsokára rendelhető is lesz. Mert az agyag csodálatos tulajdonságai a gombáknak is tetszik! Alig várjuk, hogy mi kipróbálhassuk!