Make compost from your kitchen spoils and 3 ways to use your black gold compost!​

Make compost from your kitchen spoils and 3 ways to use your black gold compost!

COMPOT komposztáló mellékhatása. Varázsolj✨ saját fekete🖤🧈 aranyat! – Készíts lebomló háztartási hulladékból aranyat érő komposztot a lakásodban!

Szeretnél egy új varázserőt? Amivel több ezer mikroorganizmus Ura/Úrnője lehetsz, akik a lebomló konyhai hulladékból egész évben friss, erdő illatú, tápanyagdús komposztot – aka fekete aranyat🖤🧈 – varázsolnak csak egy kézmozdulatodra! 

Tuti felmerült már benned az a kérdés, hogy…

“Oké, komposztálok, de mi a fenét csinálok
a kész komposzttal a lakásban?”

Óóóó, el sem tudod képzelni mennyi mindenre jó lehet. Mos bemutatom neked mihez kezdhetsz a háztartási hulladékból készített “fekete arannyal”

Nem voltam jó a növények életbe tartásával sokáig, voltak, de mindig meghaltak egy-két év után és vettem egy újat… 

De képzeld ez megváltozott.

Mielőtt leültem megírni ezt a posztot, 74 cserép növényemet locsoltam meg. Közben meg egy nyári receptet kerestem a komposztba ültetett ehető mikrozöld ‘erdőm’ felhasználásra, amibe friss retket, napraforgót, rukkolát és mustárt fogok szüretelni. :)🌱 

Most bemutatom neked a COMPOT komposztáló mellékhatását,   hogy végre belekezdj az álom zöld növényekkel teli lakásod kialakításában és felhasználni az érett komposztodat, amit szüretelsz a COMPOT komposztálóból. Hoztam három ötletet is erre.

3 – esztétikus, egészséges és játékos-  ötletet adok, hogy mit kezdhetsz a COMPOT fekete aranyoddal amit ingyen a hulladékodból készül

1.Esztétikus Álomkert- Most vágj bele az álom belső kerted kialakításába ingyen saját komposzttal 

Az álom kerted lehet nagy vagy csak egy florárium nagyságú, mindegy, a fontos, hogy belekezdj. 

A kész komposztból könnyű dolgozni, az erdőt varázsolja a szobádba és TÉNYLEG erdő illatú, porhanyós,tápanyaggal teli.

Ha szeretnéd, át tudod szitálni (de nem szükséges) a COMPOTból akár rögtön a növényeidnek tudod adni vagy egy dobozban/zacskóban tartani az átültetésig a komposztod. 

15-20% mennyiségben ajánljuk a növények átültetőföldjébe rakni. De nagy tápanyagigényű növényeket akár bele is ültetheted.

Az elhasznált földű szobanövények földjének a tetejére is lehet szórni mint frissítés.

Eddig nem voltak betegek a növényeim és szerintem a fekete aranyam miatt amivel táplálom őket:)

2.Egészséges- EHETŐ mikrozöld erdő az asztalodon egy hét alatt

Energiafeltöltéshez nekem a friss zöldszínű dolgok segítenek, mint a csírák.

Próbáld ki a csíráztatás vagy mikrozöld termesztés a lakásodban.

Igazi tápanyagbomba és csak egy 5-10 napnyi gondozásra van szükségük és már eheted is. 

+ engem az is feltölt ahogy látom, hogy nőnek. Az egyszerű gonmdozásukról a blogunkon olvashatsz bővebben.

3-Játékos/ötletes – virágzó fekete arany maglabda – 

Ez a legmenőbb ajándék a zöld ujjú barátaidnak, anyáknapjára és gyerekekkel is szuper elkészíteni.

Maglabda egy ősi magtartósító rendszer és gerilla kertészkedő módszer. De szerintem a tuti ajándék, mindenki imádja.

– A recept: 1 rész agyag, 3 rész komposzt, 1 rész virág- vagy fűszer magokat vízzel keverd össze és formázz belőle kis golyókat és szárítsd meg.

Ha pedig elülteted csak tedd földre locsod meg (vagy várd meg a következő esőt) és 1-2 hét alatt kicsíráznak belőle a virágok. 

Mindezt azért fontos, mert…

  • Eltávolodtunk a természettől városi emberként és a beltéri zöldítés és a komposztálás egy tapasztalati tanulás, mikroorganizmus játék, feltöltődés, wellness és városi szorongásoldóm is egyben.
  • A lebomló büdös hulladékhegyeknek és a pazarló háztartási szokásainknak nem egy kuka/szabály/függönyre/gombra/pénz etc van szükségünk, hogy ne lássuk a problémát. Hanem pontosan ennek a megoldására csakis egy kis figyelemre. Tőlünk.
  • Ingyen tudsz földillatú, morzsalékos fekete aranyat készíteni egész évben. És méghozzá a lebomló hulladékodból. nem kell elrejteni, büszke lehetsz rá a konyhádban. 

A COMPOT-tal városi komposztálhatsz és kertészkedhetsz KERT nélkül. És tudom, hogy sokan vagyunk kert és balkon nélküli lakásban. 13 éve beltérben komposztálok és az összes komposztálási módot kipróbáltam. 

A Humusz Szövetséggel és a Talajtani Intézettel együtt teszteljük a COMPOT komposztálót és már 200 compot komposztáló van akikkel együtt Körülbelül 20.000liter lebomló konyhai hulladék, ami komposzttá érik a kuka büdösítés helyett 6000 liter Érett COMPOT komposzt készült.

itt van egy COMPOT vásárlói visszajelzés:

“Körülbelül fél éve vagyok COMPOT tulajdonos. Amikor először összeállítottam a három agyagedényt, annyira izgatott voltam. Olyan volt, mint egy kísérlet. Hétről-hétre nézhettem végig, ahogy összemegy és átalakul ez a sok ételmaradék valami természetes és friss illatú masszává. Két hónappal később, mikor már az első használható humusz földet kiszórtam a COMPOTból, nagyon büszke voltam arra, hogy ez még nekem is sikerült. Azóta sima zöldség- és virágfölddel együtt használom saját magam komposztját kiskertünkhöz, cserepes növényeinkhez és más barátaim kertjeihez. Köszönöm a lehetőséget. ” Gábor

Persze gondolkodsz, hogy jó de még soha nem komposztáltál és  bonyolultnak tűnik. 

Ne aggódj mindenre kitérő vásárlói tájékoztatóval van ellátva a COMPOT amiben a kicsomagolástól kezdve MINDENre kitér és emellett nyitott és ingyenes előadásaink vannak és havi webinárjaink a komposztálásról. 

És azt, hogy mit tudsz COMPOT komposztálni és mit nem? 

Insta sztorikban, blogposztokban és a honlapon lévő gyakran ismételt kérdések között is megtalálod, vagy minket is elérsz hétköznap a kérdéseiddel. 

Ha érdekel a COMPOT itt érhető el https://www.compotcomposter.com/bolt/

Most sietek, mert be kell még fejeznem a 200db komposztos maglabda csomagolását amit rendeltek egy kis fesztiválra, mint öko repiajándék.

Üdv, Tünde

Psssszt ui:

Ja és van részletfizetési lehetőség csakis Magyarországon. 

 

Ja és ha túl sok termelődik Vannak COMPOT komposztálók akik online kereskedelembe fogtak a jó minőségi compot komposztjukkal és így ingyen zöldségre és gyümölcsre cserélik a fekete aranyukat vagy csak egy mosolyt csalnak a szomszéd néni arcára. 

 

Iratkozz fel a hírlevélre